Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ.

Βασιλείου Μάριος, Αγαθαγγέλου Χαράλαμπος

 

Εισαγωγή:  Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει ως επακόλουθο, την αύξηση ποσοστού παθολογικών προβλημάτων ατόμων κυρίως τρίτης ηλικίας. Ένα μεγάλο ποσοστό (13-15%) ατόμων αυτής της ηλικίας που χρειάζονται να είναι κλινήρης λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, αναπτύσσουν κάποιας μορφής κατάκλιση. Αυτό αναγκάζει την εξειδίκευση στη πρόληψη και στη φροντίδα πληγών και τραυμάτων του νοσηλευτικού προσωπικού. Η γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου και ο τρόπος διαβίωσης του επηρεάζει άμεσα την δημιουργία και την εξέλιξη ενός έλκους (κατάκλισης).
Η ολιστική εκτίμηση του ατόμου από την επιστημονική ομάδα είναι υψίστης σημασίας στην οργάνωση και την αξιολόγηση της θεραπευτικής αγωγής. Η αξιολόγηση του έλκους βασίζεται αρχικά στην κλινική εξέταση από την διεπιστημονική ομάδα όπως επίσης και την εμπεριστατωμένη ιατρική.
Ο τομέας αυτός της νοσηλευτικής άρχισε να αναπτύσσεται και στην Κύπρο σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα άρχισε να διερευνάται σε επιστημονικό επίπεδο. Η γνώση των σύγχρονων τρόπων θεραπείας κατακλίσεων αποτελεί επιτακτική ανάγκη των λειτουργών που παρέχουν ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο.
Σκοπός:  Σκοπός μας είναι να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τους νοσηλευτές σχετικά με την πρόληψη και φροντίδα κατακλίσεων.

Εργαστήρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΡΕΣ

Καραγιάννης Γεώργιος, Φαρμακάς Αντώνιος, Χρυσάνθους Βασίλης, Προδρόμου Μαρία, Αλέξης Ττίφας, Ηρακλέους Ηρακλής,
Χριστοδουλίδης Ξένιος, Κωνσταντίνου Δέσπω

 

Εισαγωγή: Μια σημαντική πτυχή της Νοσηλευτικής Φροντίδας είναι η διαχείριση και η έκφραση κατάλυση συνισθημάτων και στρεσογόνων καταστάσεων, που τόσο συχνά συμβαίνουν σε περιβάλλον αντιμετώπισης της ασθένειας. Ένα σημαντικό μέρος στο ταξίδι προς την αντιμετώπιση της νόσου είναι η διαχείριση και η αντιμετώπιση τους στρες, είτε αυτό αφορά  το στρες που βιώνει ο ασθενής, ή αφορά το στρες που βιώνει αυτός που φροντίζει, ο νοσηλευτής ο επαγγελματίας υγείας. Ενώ αναμένεται ότι οι νοσηλευτές και γεννικότερα οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν καλές δεξιότητες διαχείρισης του στρες, έχει αναφερθεί ότι το υψηλό επίπεδο στρες που βιώνουν οι νοσηλευτές στο εργασιακό τους περιβάλλον σχετίζεται άμεσα με την επαγγελματική εξουθένωση και τις συχνές απουσίες από τον χώρο εργασίας.Συμπερασματικά διαφαίνεται έντονα η ανάγκη εκπαίδευσης των νοσηλευτών σε δεξιότητες διαχείρισης και τρόπους αντιμετώπισης του στρες που βιώνουν με στόχο πάντοτε την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας.

Σκοπός: Σκοπός των εργαστηρίων είναι να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες παρέχοντας τους την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες βιώματα καθώς και τρόπους αντιμετώπισης, διαχείρισης του στρες που βιώνουν καθημερινά στο περιβάλλον εργασίας τους. Η εκπαίδευση και η πρακτική εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρές με στόχο πάντοτε την βελτίωση της νοσηλευτικής πρακτικής.

Αναρτημένα Εκθέματα

Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Αθανασοπούλου Μαρία, Ζυγά Σοφία, Καϊτελίδου Δάφνη, Κούτα Χριστιάννα, Μαλλιαρού Μαρία, Καλοκαιρινού Αθηνά.

 

Εισαγωγή: Η προαγωγή του μητρικού θηλασμού αναμφίβολα αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο. Οι αξίες που διέπουν την κουλτούρα ενός λαού για το μητρικό θηλασμό, τα στερεότυπα και οι πολιτισμικές πεποιθήσεις είναι καθοριστικοί παράγοντες για την προαγωγή και την επιτυχία του. Η διαπολιτισμική προσέγγιση των επαγγελματιών υγείας για την προάσπιση του μητρικού θηλασμού, θεωρείται σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, λόγω της αυξημένης ποικιλομορφίας που χαρακτηρίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι να αναδειχθεί ο συσχετισμός που υπάρχει μεταξύ πολιτισμικής επάρκειας των επαγγελματιών υγείας και  προαγωγής και προάσπισης του μητρικού θηλασμού.


ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ AGEs ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ *
Δελτσίδου Άννα, Καπρέλη Ελένη, Μαστρογιάννης Δήμος, Ζαρίκας Βασίλειος, Παπαγεωργίου Ελπινίκη, Καραχάλιος Νικόλαος, Νούλα Μαρία

 

Εισαγωγή: Ο αυτοφθορισμός του ανθρώπινου ιστού με  διέγερση UV-A φωτός, προκαλείται από ενδογενή φωσφορούχα συμπεριλαμβανομένων του κολλαγόνου, της ελαστίνης, τρυπτοφάνης και πορφυρινών.  Ενδογενείς πηγές των AGEs είναι τα προϊόντα γλυκαιμικού και οξειδωτικού stress, η υπερλιπιδαιμία και ο σχηματισμός τους αυξάνει σε παθολογικές καταστάσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική νόσος, και επίσης στην  αθηροσκλήρωση. Eξωγενείς πηγές των AGEs αποτελούν το κάπνισμα και οι τροφές. Ο συνήθης τρόπος προσδιορισμού των AGEs γίνεται με βιοψίες δέρματος. Μερικοί ερευνητές μελέτησαν τον αυτοφθορισμό του δέρματος με μη επεμβατικές μεθόδους.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφορικά με την  συγκέντρωση των AGEs (advanced glycation end-products) στους ιστούς των ατόμων με μη επεμβατικές μεθόδους.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΏΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΦΕΪΝΗ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ *

Δελτσίδου Άννα, Ραφτόπουλος Βασίλειος, Μπούρδας Δημήτριος, Γκεσούλη-Βολτυράκη Ευτυχία, Λαμπαδιάρη Μαρία, Λυκερίδου Κατερίνα

 

Εισαγωγή: Ο κίνδυνος για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και αιφνίδιο θάνατο είναι υψηλός στους καπνιστές. Έχουν αναφερθεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού που σχετίζονται με την κατανάλωση καφεΐνης και καπνίσματος τσιγάρων καθώς επίσης, μειώσεις μετά από αποχή μικρής διάρκειας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφορικά με τις αιμοδυναμικές μεταβολές των ατόμων που καπνίζουν και καταναλώνουν καφεΐνη

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΣΤΗΘΑΓΧΗ
Λυκούδη Ελισσάβετ,  Μπόγια Κλέιντα, Μειμέτη Ευαγγελία

 

Εισαγωγή: Η στηθάγχη ως κλινικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από παροξυσμούς ήπιου ή ισχυρού θωρακικού πόνου. Υπάρχουν αρκετές κατευθυντήριες οδηγίες προς τον ασθενή που αφορούν τη διδασκαλία του, όπως να αποφεύγει την κολύμβηση στα κρύα νερά και έκθεση στο ψυχρό αέρα.
Σκοπός: Η παρούσα ανασκόπηση έχει σκοπό τη μελέτη και την προβολή του φαινομένου εμφάνισης στηθάγχης και τον τρόπο προσέγγισής της. Αυτός μπορεί να είναι η αποφυγή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη ύστερα από σύσταση του νοσηλευτή.

 

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑΣ  ΦΥΜΑΤΙΩΔΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ  ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Περηφανου Δημητρα, Δανιηλ Ζωη, Πετεινακη Εφη, Γουργουλιανης Κωνσταντινος, Κωνσταντινου Κωνσταντινος

 

Εισαγωγή: Τα άτομα με αυτοάνοσα  νοσήματα υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για Λανθάνουσα Φυματιώδη Λοίμωξη  (ΛΦΛ) πριν την έναρξη θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες. 
Σκοπός: Η καταγραφή και ο έλεγχος της ειδικής αυτής ομάδας ασθενών προκειμένου να υποβληθούν με ασφάλεια σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες.

 

 

“KΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΖΩΗ”: MIA ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Καϊτέ Χάρις, Καρανικόλα Μαρία, Βουζάβαλη Φωτεινή, Ζαφειροπούλου- Κουτρούμπα Άννα, Παπαθανάσογλου Ελισάβετ

 

Εισαγωγή : Η φύση της βιωμένης  εμπειρίας των ψυχικά πασχόντων από τη νόσο τους και  οι ιδιαίτερες ανάγκες τους παραμένουν μη επαρκώς μελετημένα  Η σε βάθος κατανόηση του ιδιαίτερου βιώματος της ψυχικής νόσου από τους νοσηλευτές θα βοηθήσει στην βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας των ψυχικά πασχόντων.
Σκοπός: Η διερεύνηση της βιωμένης εμπειρίας των ατόμων με παγιωμένη ψυχική νόσο στην Κύπρο.